Άνοιξε στον δήμο Βόλβης, το πρώτο σούπερ μάρκετ για μουσουλμάνους

Μίνι μάρκετ με πιστοποιημένα προϊόντα χαλάλ, ώστε να μπορούν να τα καταναλώσουν οι μουσουλμάνοι, άνοιξε πριν από λίγες μέρες στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης. Από το κατάστημα εξυπηρετούνται οι 720 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο καμπ του Βαγιοχωρίου που βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από τον οικισμό, αλλά και οι μόλις 50 μόνιμοι κάτοικοι που μέχρι πρότινος αναγκάζονταν να καταφύγουν στα γύρω χωριά, προκειμένου να προμηθευτούν βασικά είδη διατροφής.

Τον «Μπακαλόγατο», όπως έχει ονομάσει το κατάστημά του, τον άνοιξε ο Γιάννης Παπαδόπουλος από τη γειτονική Νυμφόπετρα, ο οποίος δεν το αντιμετωπίζει απλώς ως μια επιχειρηματική ευκαιρία, αλλά και ως έναν τρόπο για να βοηθήσει τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους και μένουν πλέον στην περιοχή του. Αυτό, εξάλλου, δείχνει ο ιδιαίτερος σεβασμός που επιδεικνύει στις συνήθειες των μουσουλμάνων, φέρνοντας προϊόντα με επίσημη πιστοποίηση χαλάλ, δηλαδή είδη που παρασκευάζονται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο κι έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τα συστατικά τους, τον τρόπο παραγωγής, αλλά και σφαγής, όταν πρόκειται για ζώα.

Εξυπηρέτηση με χαμόγελο και καλές τιμές

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι ταλαιπωρημένοι κι εμείς προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, έχοντας χαμηλές τιμές», είπε στο Grtimes ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

Στο κατάστημα τον βοηθά ο κουνιάδος του, Κώστας Βακουφάρης, ο οποίος είναι γνώστης των μουσουλμανικών κανόνων διατροφής, καθώς εργάστηκε επί χρόνια σε επιχειρήσεις εστίασης στην Αυστραλία. «Οι πελάτες είναι πολύ ευγενικοί. Άλλωστε, οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες και δε δημιουργούν ζητήματα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αρκετοί δε γνωρίζουν ούτε αγγλικά, οπότε είναι λίγο δύσκολη η συνεννόηση», ανέφερε στο Grtimes.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες επιλέγουν βασικά είδη διατροφής, ψωμί, γάλα και αυγά, καθώς και είδη καθαριότητας. Άλλοι πάλι ζητούν είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι πάντα πρόθυμος να τους τα παραγγείλει, εφόσον δεν τα έχει στο κατάστημα. Ήδη, εξάλλου, έχει ξεκινήσει επαφές και με άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να φέρει στο μίνι μάρκετ και άλλα προϊόντα σε καλές τιμές.

Τι είναι το χαλάλ

Ο όρος «χαλάλ» είναι αραβικός και σημαίνει κάτι το αποδεκτό σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο. Τα τρόφιμα χαλάλ ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς εξαιτίας των συστατικών τους και του τρόπου παραγωγής ή σφαγής τους (όταν πρόκειται για ζώα εκτός από ψάρια και θαλασσινά). Επίσης, δεν περιέχουν ποτέ ουσίες από χοιρινό κρέας και αλκοόλ. Ειδικότερα, τα κρέατα χαλάλ, μάλιστα, προέρχονται από τελετουργική σφαγή των ζώων, τα οποία έχουν τραφεί μόνο με φυτική τροφή που δεν περιέχει ζωικά υποπροϊόντα. Σύμφωνα με το τελετουργικό, ο μουσουλμάνος σφαγέας επικαλείται τον Αλλάχ και στη συνέχεια σφάζει το ζώο αργά με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι στον λαιμό και το κρεμάει ανάποδα μέχρι να χάσει όλο του το αίμα. Ο συγκεκριμένος τρόπος σφαγής έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων, που επισημαίνουν ότι ο θάνατος των ζώων είναι βασανιστικός.

grtimes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *