Στην Βόλβη, ο ιερός βράχος των Σλάβων

Όταν πριν από 60 και πλέον χρόνια ο αείμνηστος πλέον Νικόλαος Μουτσόπουλος περπατούσε στις πλαγιές των λόφων που δεσπόζουν βόρεια της λίμνης Βόλβης, γνώριζε πολύ καλά την ιστορία της περιοχής και το γεγονός ότι εκεί, όπως και σε άλλες περιοχές, είχαν εγκατασταθεί στο παρελθόν σλαβικά φύλα.

Έπεσε όμως από τα σύννεφα, όπως δηλώνε  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν είδε μπροστά του έναν μεγάλο όρθιο λίθο σε ύψος ανθρώπου, ο οποίος ήταν λαξευμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να απεικονίζει ένα γυμνό άνδρα με τα χέρια ψηλά και με το αριστερό του χέρι να κρατά έναν κεραυνό.

«Επρόκειτο για ένα είδος μενχίρ» είχε πει, αναφερόμενος σε μια από τις πρώτες απόπειρες απεικόνισης της ανθρώπινης μορφής σε λίθο, σε φυσικό μέγεθος. «Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό ότι ήταν ο θεός Περούν των πρωτοσλάβων, θεός του κεραυνού, κάτι σαν τον Δία» ανέφερε και έκανε  λόγο για θρησκευτικής σημασίας εύρημα. «Είναι μια απόδειξη, ότι το εν λόγω σημείο χρησιμοποιούνταν ως ιερό, ως θρησκευτικό κέντρο όπου τα σλαβικά φύλα που εγκαταστάθηκαν εκεί τον 6ο αιώνα, εξασκούσαν τη θρησκεία τους. Γνωρίζουμε ότι έκαναν θυσίες ζώων μπροστά σε αυτό το βράχο» αναφέρει και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα εύρημα τεράστιας σημασίας, καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα άλλο ιερό πρωτοσλάβων στα Βαλκάνια με τα συγκεκριμένα ανάγλυφα στοιχεία και τις σαφείς αναφορές στον θεό Περούν.

Ο καθηγητής είχε κάνεί γνωστό ότι ο βράχος έφερε και άλλα χαράγματα, που έγιναν μεταγενέστερα, από πρωτοβουλγαρικά φύλα τα οποία, επίσης, φαίνεται να χρησιμοποιούσαν το σημείο αυτό για θρησκευτικούς λόγους. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ένα παλαιό κάστρο, το οποίο, από ιστορικής πλευράς, δεν τοποθετείται χρονικά στην ίδια περίοδο, αλλά δεν αποκλείεται να ανήκει σε πρωτοβυζαντινό οικισμό.

Τα παραπάνω είχε δηλώσει  μιλώντας με θέμα «Πρωτοσλαβικό θρησκευτικό κέντρο στη Μυγδονία, κοντά στη Νυμφόπετρα, με απεικόνιση της θεότητας του κεραυνού Περούν»,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *