”Το βασικό πρόβλημα του δήμου Βόλβης, είναι ο δήμαρχος”

Μια βαθιά ανάλυση με στοιχεία και αριθμούς στο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας κάνει αναγνώστης του volvipost . Το θέμα βρέθηκε στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες , με τον Δ.Λιάμα και την Αντιπεριφεριάρχη Β.Πατουλίδου να πετούν το μπαλάκι της ευθύνης για τα ρέματα του δήμου ο ένας στον άλλο.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ   

Ολόκληρο το άρθρο του αναγνώστη:

“Ερωτηματικά για μέριμνα και ευθύνες αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Βόλβης

Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε δελτία τύπου για το Δήμο Βόλβης και του Δημάρχου με δηλώσεις του, καταγγέλοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ότι δεν έχει καθαρίσει τα ρέματα του Δήμου και ότι τους θέτει προ των ευθυνών τους για αυτό.

Δυστυχώς στον δημόσιο βίο, από ανθρώπους που βρίσκονται δεκαετίες σε αυτόν χωρίς αποτέλεσμα, υπάρχει η αντίληψη ότι απευθύνονται σε πολίτες δεύτερη κατυηγορίας, σε πολίτες που δεν γνωρίζουν, που δεν ξέρουν, που δεν ψάχνουν, και αντιμετωπίζονται ως αφελής.

Το ίδιο δυστυχώς αντιμετωπίζει και ο δήμος Βόλβης και οι πολίτες του από τον Δήμαρχό του.

Ο Δήμος Βόλβης είναι ένας Δήμος που έχει πληγεί κατ’επανάληψη από καταστροφές λόγω βροχοπτώσεων και ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια. Ο Δήμαρχος σε κάθε ερώτηση για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Βόλβης, ρίχνει όλες τις αιτιάσεις στον “κακό μας τον καιρό” και ότι πάντα φταίει κάποιος άλλος. Δυστυχώς όμως, το βασικό πρόβλημα του Δήμου Βόλβης είναι ο Δήμαρχος.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τουλάχιστον από το 2017 και το 2018 έβγαλε όχι μία, ούτε δύο, αλλά πέντε προσκλήσεις για χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και προστασίας διάβρωσης των ακτών για τις οποίες μπορούσαν να διεκδικήσουν χρήματα οι Δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι προσκλήσεις για χρηματοδότηση των έργων ήταν:
ΑΔΑ: 7Ξ5Μ7ΛΛ-ΙΜΗ, 16/2/2017, με ποσό 34.000.000€
ΑΔΑ: 6Α4Ι7ΛΛ-ΩΡ9, 31/5/2017,με ποσό 43.650.000€
ΑΔΑ: ΩΠ4Χ7ΛΛ-ΩΡ9, 6/10/2017, με ποσό 5.000.000€
ΑΔΑ: Ω37Θ7ΛΛ-ΩΘΚ, 9/11/2017, με ποσό 30.000.000€
ΑΔΑ: ΩΠΔΟ7ΛΛ-ΠΧΞ, 17/4/2018, με ποσό 10.000.000€

Ο προυπολογισμός μόνο για τις συγκεκριμένες ήταν 122.650.000€.

Ταυτόχρονα στην ίδια χρονική περίοδο, το Υπουργείο Εσωτερικών έκδωσε πρόσκληση για χρηματοδότηση :
ΑΔΑ: ΩΥΣΖ465ΧΘ7-ΤΛΜ, 15/11/2018, με ποσό 200.000.000€.

Στην τελευταία μπορούσαν να διεκδικήσουν χρήματα και οι ΔΕΥΑ για εκτέλεση έργων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

Καλές οι καρέκλες, καλά τα λεφτά, καλά τα ρουσφέτια, αλλά ας σκεφτούμε όλοι μας πόσα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν υπάρξει και έχουν περάσει ανεπιστρεπτί εδώ και δεκαετίες που ο Δήμαρχος έχει την θέση του Δημάρχου, Αντιδημάρχου κτλ στο Δήμο Βόλβης.

Οπότε λεφτά υπήρχαν.

Δυστυχώς ο Δήμαρχος δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Και δεν πήρε γιατί δεν υπήρχε η διορατικότητα, η οργάνωση, η γνώση, η ικανότητα, η διοίκηση εκείνη που να ετοιμάσει το Δήμο, να ετοιμάσει ότι απαιτείται για να πάρει τα χρήματα για τις υποδομές που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο Δήμος Βόλβης. Θέλει ανθρώπους που να μπορέσουν να πάνε το Δήμο μπροστά και όχι να βαλτώνει μέσα στα προβλήματά του γιατί και τρόποι υπάρχουν , και χρήματα υπάρχουν.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που τόσο εύκολα κατηγορεί ο Δήμαρχος Βόλβης, έδινε πακτωλό χρημάτων σε δήμους για την αντιπλημμυρική του προστασία και την διευθέτηση των ακτών τους από τις διαβρώσεις που υφίστανται και ο Δήμαρχος Βόλβης δεν ήταν τελικά ικανός να κάνει το αυτονόητο. Ο Δήμαρχος δεν ήταν ικανός τόσα χρόνια που ασχολείται με τις θέσεις του Δημάρχου, Αντιδημάρχου κτλ να προστατέψει τους πολίτες του από το αυτονόητο, από τις καταστροφές των περιουσιών τους όταν μόνο για τα έτη 2017 και 2018 δόθηκαν τουλάχιστον 322.650.000€ και ο Δήμαρχος ήταν δυστυχώς για το Δήμο Βόλβης απόν.

Δυστυχώς ήταν απόν όλα αυτά τα χρόνια γιατί πέρα από τις καρέκλες, θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει να ωριμάσουν έργα, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνο άτομο στη θέση του.

Το ότι φταίει η Περιφέρεια και αρμόδια είναι η Περιφέρεια είναι μία δικαιολογία, γιατί θεωρεί πιθανόν ότι οι πολίτες του είναι αφελής.

Αν ψάξετε λίγο θα δείτε ότι αν θέλει ένας Δήμος , μπορεί να αναλάβει να ωριμάσει τα έργα που ανήκουν στην επικράτειά του και ο ίδιος του και ας είναι τις περιφέρειας η αρμοδιότητα σε κάποια από αυτά, από την στιγμή που βλέπει ότι η Περιφέρεια μπορεί να αδιαφορεί και το διαλαλεί ως δικαιολογία. Μέσω μία Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον Δήμο, ο Δήμος μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του και να αναλάβει πρωτοβουλίες ο ίδιος να ωριμάσει τα έργα του Δήμου του, αλλά και με την παραπάνω χρηματοδότηση θα μπορούσε και να τα κατασκευάσει, για να προστατέψει πολύ απλά τους πολίτες του.

Το αποτέλεσμα είναι ότι την ανικανότητα του Δημάρχου την πληρώνουν με τις περιουσίες τους οι Δημότες Βόλβης και διακινδυνεύουν τις ζωές τους. Ο Δήμαρχος ίσως να θεωρεί ότι απευθύνεται σε αφελής πολίτες, που θα τους κοροϊδέψει αποκρύπτοντας σκόπιμα την πραγματική αλήθεια για άλλη μία φορά και θεωρεί ότι οι πολίτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να την μάθουν , γιατί δεν ξέρουν. Κάποια στιγμή όμως έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και όλα αποκαλύπτονται ένα – ένα.

Με το πρόσχημα τις έκτακτης ανάγκης υλοποιούνται όμως παράνομες ενέργειες στο αιγιαλό χωρίς άδεια, χωρίς μελέτη και παριστάνοντας ότι δεν γνώριζε, δεν ήξερε, θεωρώντας τους αφελής όσους των έχουν ρωτήσει για αυτό.

Το αποτέλεσμα είναι ότι Δυστυχώς ο Δήμαρχος δεν ήταν ικανός να αξιοποιήσει τα 322.650.000€ που δόθηκαν μόνο μέσα σε τρία χρόνια, και ας αναλογιστούν οι πολίτες του πόσα χρήματα είναι αν γυρίσουν και άλλο τον χρόνο πίσω.

Τα χρηματικά ποσά που έχουν δοθεί είναι πολύ μεγαλύτερα, αλλά ο Δήμαρχος απόν στην ουσία και μένει στο φαίνεστε και στις εντυπώσεις, γιατί ίσως αυτό είναι που ξέρει να κάνει δυστυχώς.

Δυστυχώς όμως το φαίνεστε και οι εντυπώσεις δεν θα τον σώσουν την άλλη φορά τον πολίτη.

Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση Δημάρχου που πέρα από την έννοια για μεγάλα λόγια και καρέκλες, αφήνει δυστυχώς τον τόπο του στο έλεος της μοίρας, της φύσης, της καταστροφής, αντί έγκαιρα να λάβει τα μέτρα του, να ενεργήσει με σχέδιο, πρόγραμμα, να διερευνηθεί και να μελετηθεί το πως πρέπει να γίνει , που και με ποιο τρόπο.

Η θάλασσα και τα ρέματα δεν εμφανίστηκαν πρώτη φορά την ημέρα των πλημμυρών, αλλά υπάρχουν και από πριν εκεί και ο Δήμαρχος ασχολείται δεκαετίες ως Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος και δυστυχώς καλή η καρέκλα αλλά για τους πολίτες…., τίποτα.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους…..

Οι αποφάσεις των πολιτών καθορίζουν και την μοίρα και το μέλλον τους…..

Δεν μπορεί να πει κανένας ότι δεν γνώριζε… ότι δεν έμαθε…… ότι δεν άκουσε…..

Όλοι έχουν τις ευθύνες τους…..”> Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε δελτία τύπου για το Δήμο Βόλβης και του Δημάρχου με δηλώσεις του, καταγγέλοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ότι δεν έχει καθαρίσει τα ρέματα του Δήμου και ότι τους θέτει προ των ευθυνών τους για αυτό.

Δυστυχώς στον δημόσιο βίο, από ανθρώπους που βρίσκονται δεκαετίες σε αυτόν χωρίς αποτέλεσμα, υπάρχει η αντίληψη ότι απευθύνονται σε πολίτες δεύτερη κατυηγορίας, σε πολίτες που δεν γνωρίζουν, που δεν ξέρουν, που δεν ψάχνουν, και αντιμετωπίζονται ως αφελής. Το ίδιο δυστυχώς αντιμετωπίζει και ο δήμος Βόλβης και οι πολίτες του από τον Δήμαρχό του. Ο Δήμος Βόλβης είναι ένας Δήμος που έχει πληγεί κατ’επανάληψη από καταστροφές λόγω βροχοπτώσεων και ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια. Ο Δήμαρχος σε κάθε ερώτηση για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Βόλβης, ρίχνει όλες τις αιτιάσεις στον “κακό μας τον καιρό” και ότι πάντα φταίει κάποιος άλλος.

Δυστυχώς όμως, το βασικό πρόβλημα του Δήμου Βόλβης είναι ο Δήμαρχος. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τουλάχιστον από το 2017 και το 2018 έβγαλε όχι μία, ούτε δύο, αλλά πέντε προσκλήσεις για χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και προστασίας διάβρωσης των ακτών για τις οποίες μπορούσαν να διεκδικήσουν χρήματα οι Δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι προσκλήσεις για χρηματοδότηση των έργων ήταν: ΑΔΑ: 7Ξ5Μ7ΛΛ-ΙΜΗ, 16/2/2017, με ποσό 34.000.000€ ΑΔΑ: 6Α4Ι7ΛΛ-ΩΡ9, 31/5/2017,με ποσό 43.650.000€ ΑΔΑ: ΩΠ4Χ7ΛΛ-ΩΡ9, 6/10/2017, με ποσό 5.000.000€ ΑΔΑ: Ω37Θ7ΛΛ-ΩΘΚ, 9/11/2017, με ποσό 30.000.000€ ΑΔΑ: ΩΠΔΟ7ΛΛ-ΠΧΞ, 17/4/2018, με ποσό 10.000.000€ Ο προυπολογισμός μόνο για τις συγκεκριμένες ήταν 122.650.000€. Ταυτόχρονα στην ίδια χρονική περίοδο, το Υπουργείο Εσωτερικών έκδωσε πρόσκληση για χρηματοδότηση : ΑΔΑ: ΩΥΣΖ465ΧΘ7-ΤΛΜ, 15/11/2018, με ποσό 200.000.000€. Στην τελευταία μπορούσαν να διεκδικήσουν χρήματα και οι ΔΕΥΑ για εκτέλεση έργων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων. Καλές οι καρέκλες, καλά τα λεφτά, καλά τα ρουσφέτια, αλλά ας σκεφτούμε όλοι μας πόσα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν υπάρξει και έχουν περάσει ανεπιστρεπτί εδώ και δεκαετίες που ο Δήμαρχος έχει την θέση του Δημάρχου, Αντιδημάρχου κτλ στο Δήμο Βόλβης. Οπότε λεφτά υπήρχαν. Δυστυχώς ο Δήμαρχος δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Και δεν πήρε γιατί δεν υπήρχε η διορατικότητα, η οργάνωση, η γνώση, η ικανότητα, η διοίκηση εκείνη που να ετοιμάσει το Δήμο, να ετοιμάσει ότι απαιτείται για να πάρει τα χρήματα για τις υποδομές που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο Δήμος Βόλβης. Θέλει ανθρώπους που να μπορέσουν να πάνε το Δήμο μπροστά και όχι να βαλτώνει μέσα στα προβλήματά του γιατί και τρόποι υπάρχουν , και χρήματα υπάρχουν. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που τόσο εύκολα κατηγορεί ο Δήμαρχος Βόλβης, έδινε πακτωλό χρημάτων σε δήμους για την αντιπλημμυρική του προστασία και την διευθέτηση των ακτών τους από τις διαβρώσεις που υφίστανται και ο Δήμαρχος Βόλβης δεν ήταν τελικά ικανός να κάνει το αυτονόητο. Ο Δήμαρχος δεν ήταν ικανός τόσα χρόνια που ασχολείται με τις θέσεις του Δημάρχου, Αντιδημάρχου κτλ να προστατέψει τους πολίτες του από το αυτονόητο, από τις καταστροφές των περιουσιών τους όταν μόνο για τα έτη 2017 και 2018 δόθηκαν τουλάχιστον 322.650.000€ και ο Δήμαρχος ήταν δυστυχώς για το Δήμο Βόλβης απόν. Δυστυχώς ήταν απόν όλα αυτά τα χρόνια γιατί πέρα από τις καρέκλες, θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει να ωριμάσουν έργα, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνο άτομο στη θέση του. Το ότι φταίει η Περιφέρεια και αρμόδια είναι η Περιφέρεια είναι μία δικαιολογία, γιατί θεωρεί πιθανόν ότι οι πολίτες του είναι αφελής. Αν ψάξετε λίγο θα δείτε ότι αν θέλει ένας Δήμος , μπορεί να αναλάβει να ωριμάσει τα έργα που ανήκουν στην επικράτειά του και ο ίδιος του και ας είναι τις περιφέρειας η αρμοδιότητα σε κάποια από αυτά, από την στιγμή που βλέπει ότι η Περιφέρεια μπορεί να αδιαφορεί και το διαλαλεί ως δικαιολογία. Μέσω μία Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον Δήμο, ο Δήμος μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του και να αναλάβει πρωτοβουλίες ο ίδιος να ωριμάσει τα έργα του Δήμου του, αλλά και με την παραπάνω χρηματοδότηση θα μπορούσε και να τα κατασκευάσει, για να προστατέψει πολύ απλά τους πολίτες του. Το αποτέλεσμα είναι ότι την ανικανότητα του Δημάρχου την πληρώνουν με τις περιουσίες τους οι Δημότες Βόλβης και διακινδυνεύουν τις ζωές τους. Ο Δήμαρχος ίσως να θεωρεί ότι απευθύνεται σε αφελής πολίτες, που θα τους κοροϊδέψει αποκρύπτοντας σκόπιμα την πραγματική αλήθεια για άλλη μία φορά και θεωρεί ότι οι πολίτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να την μάθουν , γιατί δεν ξέρουν. Κάποια στιγμή όμως έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και όλα αποκαλύπτονται ένα – ένα. Με το πρόσχημα τις έκτακτης ανάγκης υλοποιούνται όμως παράνομες ενέργειες στο αιγιαλό χωρίς άδεια, χωρίς μελέτη και παριστάνοντας ότι δεν γνώριζε, δεν ήξερε, θεωρώντας τους αφελής όσους των έχουν ρωτήσει για αυτό. Το αποτέλεσμα είναι ότι Δυστυχώς ο Δήμαρχος δεν ήταν ικανός να αξιοποιήσει τα 322.650.000€ που δόθηκαν μόνο μέσα σε τρία χρόνια, και ας αναλογιστούν οι πολίτες του πόσα χρήματα είναι αν γυρίσουν και άλλο τον χρόνο πίσω. Τα χρηματικά ποσά που έχουν δοθεί είναι πολύ μεγαλύτερα, αλλά ο Δήμαρχος απόν στην ουσία και μένει στο φαίνεστε και στις εντυπώσεις, γιατί ίσως αυτό είναι που ξέρει να κάνει δυστυχώς. Δυστυχώς όμως το φαίνεστε και οι εντυπώσεις δεν θα τον σώσουν την άλλη φορά τον πολίτη. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση Δημάρχου που πέρα από την έννοια για μεγάλα λόγια και καρέκλες, αφήνει δυστυχώς τον τόπο του στο έλεος της μοίρας, της φύσης, της καταστροφής, αντί έγκαιρα να λάβει τα μέτρα του, να ενεργήσει με σχέδιο, πρόγραμμα, να διερευνηθεί και να μελετηθεί το πως πρέπει να γίνει , που και με ποιο τρόπο. Η θάλασσα και τα ρέματα δεν εμφανίστηκαν πρώτη φορά την ημέρα των πλημμυρών, αλλά υπάρχουν και από πριν εκεί και ο Δήμαρχος ασχολείται δεκαετίες ως Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος και δυστυχώς καλή η καρέκλα αλλά για τους πολίτες…., τίποτα. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους….. Οι αποφάσεις των πολιτών καθορίζουν και την μοίρα και το μέλλον τους….. Δεν μπορεί να πει κανένας ότι δεν γνώριζε… ότι δεν έμαθε…… ότι δεν άκουσε….. Όλοι έχουν τις ευθύνες τους…..”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *