Στην Απολλωνία, η τελευταία ”ζούγκλα” της Ευρώπης

Πρόκειται για ένα δάσος με μοναδική οικολογική αξία, καθώς τα φυτικά είδη που το συγκροτούν- σκλήθρα, πλατάνια, ασημόλευκες, ιτιές και λυγαριές- δύσκολα βρίσκονται πλέον συνενωμένα σε δάσος και μάλιστα με τόσο πυκνή βλάστηση.

Είναι το παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας με τέτοιες φυτοκοινωνίες (Alnopopuletum), που άλλοτε υπήρχαν σε πολλά ποτάμια της χώρας, σήμερα θεωρούνται πολύ σπάνιες.

Το δάσος χαρακτηρίζεται ως το βασίλειο των γκρίζων ερωδιών, λόγω της μεγάλης αποικίας τους στην καρδιά του δάσους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει κι η έντονη παρουσία σπάνιων αρπακτικών – κυρίως αετών – τα τελευταία χρόνια.

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ

Αναπτύσσεται στο προσχωματικό δέλτα του χειμάρρου της Απολλωνίας, στο μέσο περίπου της λίμνης Βόλβης. Η σημερινή έκταση του υγρόφιλου δάσους είναι περί τα 350 στρέμματα και αποτελεί υπόλειμμα ενός πολύ μεγαλύτερου παραλίμνιου δάσους που κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή μετατόπισης του δέλτα του χειμάρρου περίπου 2 Km Ανατολικά του οικισμού Λουτρά Απολλωνίας και μέχρι την σημερινή παραλίας Κοκκαλούς.
Κατά το παρελθόν, το δάσος εκτεινόταν σε έκταση 3.000 στρεμμάτων, αλλά υλοτομήθηκε για να αποδοθούν εκτάσεις στους γεωργούς. Μεγάλο τμήμα του δάσους αποψιλώθηκε την περίοδο 1945-1996.
Σήμερα, γίνονται προσπάθειες όχι μόνο για να σταματήσει η συρρίκνωσή του, αλλά και για να αυξηθεί η έκτασή του.
Ευεργετικές στάθηκαν, στη συνέχεια, οι προστατευτικές και ενισχυτικές παρεμβάσεις (περίφραξη, δενδροφυτεύσεις) του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, που παρά τις κατά τόπους αποτυχίες, συνεισέφεραν- σε γενικές γραμμές- στην προστασία κυρίως του ανώτερου και αρχαιότερου τμήματος του δάσους.
“Πληγές” του δάσους είναι η παράνομη βόσκηση προβάτων, που έχει πλέον ελαττωθεί και η κοπή ξύλων από κατοίκους των γύρω περιοχών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καυσόξυλα”.
Πολλοί είναι αυτοί που καίνε ακόμη και μέρος του δάσους για να φτιάξουν μονοπάτια και να έχουν πρόσβαση τα ζώα τους.

Συγκεκριμένα, στην μελέτη που έχει συνταχθεί περιλαμβάνεται μία καταγραφή της δομής, σύνθεσης και κατάστασης υγείας του δάσους, φύτευση περίπου 70 στρεμμάτων γυμνών παραλίμνιων εκτάσεων του δάσους Απολλωνίας με νεαρά δενδρύλλια σκλήθρου, με παράλληλη περίφραξη των φυτεύσεων, ενώ θα προωθήσει και την αλλαγή χρήσης γεωργικών εκτάσεων στη Ζώνη Απόλυτης Προστασίας, με απαλλοτριώσεις των νόμιμα υφιστάμενων διανομών.

ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Ακολουθώντας το χωματόδρομο προς τη λίμνη φτάνουμε σε μια θέση κατάλληλη για παρατήρηση πουλιών (bird-watching). Από εδώ φαίνεται πεντακάθαρα η αποικία των ερωδιών που φιλοξενείται σε πανύψηλες λεύκες στο σπάνιο υδρόφιλο δάσος Απολλωνίας. Οι ερωδιοί έρχονται εδώ από τις αρχές της άνοιξης, ετοιμάζουν τις φωλιές τους, γεννούν τα αυγά προς το τέλος της άνοιξης και μεγαλώνουν τα μικρά τους όλο το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο εγκαταλείπουν το δάσος και φεύγουν για κοντινές ή μακρινές περιοχές.
Από τα ξέφωτα και τα λιβάδια του δάσους καταλήγουμε στις πολύ σημαντικές για την τροφοληψία της ορνιθοπανίδας εκβολές του χειμάρρου Απολλωνίας. Το σημείο αυτό εξυπηρετεί την παρατήρηση πουλιών, η οποία όμως πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή γιατί και η παραμικρή κίνηση μπορεί να ενοχλήσει τα πουλιά.
Μια απλή πεζοπορία μέσα από το δάσος μπορεί να διαρκέσει παραπάνω από τρεις ώρες. Για όσους προτιμούν ακόμη περισσότερη οδοιπορία ή όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια ποδηλατική εμπειρία μέσα από τους αγροτικούς δρόμους, τις καλλιέργειες, τα λιβάδια, τις παρόχθιες δασικές συστάδες και τους καλαμώνες της περιοχής, προτείνεται η παραλίμνια διαδρομή Απολλωνία – ακτή Μαδύτου – Ρεντίνα (περί τα 20 km).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *